SUBOTICA, februar 2013.godine


Uskoro kreće dugo ocekivano pokrivanje Gradskog klizališta. Ova vest posebno je obradovala sportiste koji koriste Gradsko klizalište, cijim pokrivanjem ce se produžiti i ustaliti sezona.

Realizacija je planirana u dve faze, od kojih je prva pokrivanje i zatvaranje samog klizališta, dok je druga faza izgradnja pratecih sadržaja za potrebe sportista kao što su svlacionice, sanitarni cvorovi, prostori za trenere, sudije i lekara. Izgradnjom druge faze zadovoljili bi se svetski standardi i stekli uslovi da Subotica bude domacin u organizaciji vecih hokejaških takmicenja. Po planu klizalište ce se pokriti sa specijalnom membranom (ferari platno), koje propušta svetlost ali reflektuje suncevo zracenje. Noseca konstrukcija je od celicnih rešetki a zatvaranje objekta i dogradnja su planirani od crvene fasadne opeke u dogovoru sa Medjuopštinskim zavodom za zaštitu spomenika kulture. Ovakva hala iziskuje i novo osvetljenje, pa je planirano da se montiraju "led" reflektori koji u velikoj meri smanjuju utrošak elektricne energije. Slicna hala se nalazi u Novom Beogradu (Pingvin) gde se korišcenje ledene ploče omogucuje u periodu od 15. septembra do 15. aprila uz manje račune za električnu energiju do 50% u odnosu na sadašnje troškove Gradskog klizališta u Subotici.

Detalje oko realizacije projekta izneo je Nemanja Simovic, clan Gradskog veca zadužen za sport. Vrednost radova na izgradnji i pokrivanju gradskog klizališta je 15 miliona dinara. Projekat se u celosti finansira sredstvima Grada Subotice. U toku februara i marta meseca 2013. treba da se sakupi kompletna dokumentacija kako bi sa prvim lepim danima zapocela realizacija projekta. Želja je, da se do nove klizacke sezone, prakticki do oktobra meseca, završe svi radovi. Sa novom krovnom konstrukcijom postavljaju se novi reflektori koji su znatno štedljiviji. Na ovaj nacin dobijamo jedan multifunkcionalan prostor koji ce i u letnjem periodu imati svoju primenu. Sezona trajanja ledene površine ce biti produžena sa tri meseca na punih sedam meseci, a leti dobijamo prostor u kojem se mogu održavati koncerti i druge kulturne manifestacije.